Lavansaarev viisii

Perinneruokia

Lavansaarelaiset on vakiotuote myös seuran teltalla Kotkan Meripäivillä.

Lavansaarelaiset (pikkuleivät)

Raaka-aineet: 1 muna 1,5 dl sokeria 2 dl voisulaa 2 dl rusinoita pienittyinä 4,5 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhoja 0,5 tl ruokasoodaa

Valmistus:

Sulata voi ja jäähdytä se haaleaksi. Vatkaa muna ja sokeri kulhossa - ei välttämättä ihan vaahdoksi asti. Sekoita muna-sokeriseokseen jäähtynyt voisula ja rusinat. Yhdistä leivinjauhot ja ruokasooda vehnäjauhoihin ja sekoita jauhoseos muiden ainesten joukkoon. Lisää vähän jauhoja, jos taikina jää löysäksi. Voit myös pitää taikinaa vähän aikaa jääkaapissa.

Pyörittele taikinasta halkaisijaltaan n. 3 cm palloja, ja laita ne uunipellille. Litistä haarukalla saadaksesi pintakuvion ja paista 225 asteisessa uunissa n. 8 - 10 minuuttia. Kiertoilmauunissa paistolämpötila voi olla alhaisempi.

Tällä ainesmäärällä saat n. 55 - 60 pikkuleipää - jos et syö kovin paljon taikinaa...

Reseptin on lahjoittanut Lavansaari-seuralle suursaarelainen Maila Partanen vuonna 1993. Hänen kotonaan näitä "pipareita" oli tehty ja kutsuttu tällä nimellä. Tiettävästi resepti ei ollut tuttu lavansaarelaisille sitä ennen.

Lavansaarelaiset tattariryynimakkarat

Perinneruuille on yhteistä se että niistä ei ole olemassa tarkkoja reseptejä käytettävistä raaka-aineista ja määristä. Yhteistä on jotkin perusraaka-aineet.

Tattarimakkaroissa ne ovat: tattariryynit, sipuli, rasva ja suola sekä puhdistetut sian suolet.

Rasvan laatu, lihan tai jonkin muun raaka-aineen tai mausteen lisääminen riippui kunkin talon makkarantekijän mieltymyksistä ja omasta reseptistä.

Makkaroita tehtiin jouluksi ja niitä syötiin jouluaattona, mutta erityisesti silloin, kun tultiin joulupäivänä joulukirkosta. Joulupäivän aamuna lämmitettiin leivinuuni ja laitettiin makkarat aamulla paistumaan. Kun tultiin kirkosta, odottivat lämpimät makkarat kirkosta tulijoita. Myös uunipuuro saattoi olla odottamassa.

Tämän makkarantekotavan on Wilhelmiina Pärtyntytär Klaus opettanut poikansa tyttärelle Irmeli Mussalolle (os. Klaus) Irmeli on lapsesta asti ollut mummonsa ja Jalo-isänsä kanssa tekemässä tattarimakkaroita jouluksi. Resepti: Irmeli ja Pekka Mussalo

Raaka-aineet: 250 g rouhittuja tattariryynejä 300 g sipulia (voisi olla enemmänkin) 100 g margariinia 600 g sika-nautajouhelihaa (voidaan jättää poiskin, Lavansaarella ei käytetty) 1 kpl siansuoli (Kotkassa sellaisen saa esim. tilaamalla Ol. Sutelasta tai Korian Palvi myy) 3 - 5 tl suolaa 0,5 - 0,7 dl kiehuvaa vettä

Valmistus:

Kaada kiehuvaa vettä astiassa olevien ryynien päälle, niin että muodostuu löyhähkö seos. Lisää margariini ja pieniksi pilkotut sipulit lämpimään seokseen ja anna ryynien turvota jonkin aikaa ennen jauhelihan lisäämistä. Lisää jauheliha ja suola oman makusi mukaan.

Laita suolet melko lämpimään veteen likoamaan vähäksi aikaa. Kun makkaramassa on mieleiseksi suolattu ja sopivan sakeaa, voit aloitella sen pursottamista suoleen.

Laita massa suoleen pursottimen, suppilon tai sähkötoimisen lihamyllyn lisävarusteena olevan makkarasuppilon avulla. Älä laita suolta liian täyteen (siis liian kovaksi). Kieputa grillimakkaran pituisia makkaroita tai tee makkaralenkkejä. Pistele jokaiseen makkaraan terävällä piikillä (vaikka parsinneulalla) muutamia reikiä. Tämä estää makkaroita halkeamasta paistamisen aikana.

Laita makkarat kuumaan veteen kattilaan n. 10 - 15 minuutin ajaksi ja anna veden kuumentua edelleen, mutta ei kiehuvaksi. Makkarat voivat rikkoutua kiehuvassa vedessä. Laita tämän jälkeen makkarat uunipellille ja paista 180 asteessa, kunnes ovat kauniin ruskeita.

Vasemmalla makkaran valmistusaineet ja tarvikkeet, oikealla valmis makkaramassa.

Makkaramassan pursotusta suoleen ja sopivan kokoisiksi makkaroiksi kieputusta.

Makkaroiden kypsentäminen vesihauteessa. Valmiit makkarat näyttävät ja varmasti maistuvatkin herkullisilta!