viipurinlaani_myos_suomenlahden_saaret

viipurinlaani_myos_suomenlahden_saaret

Lisätty: 17 Kesäkuu 2020

Kuvaus: Vanha Viipurin lääni ennen talvisotaa. Suursaaren, Tytärsaaren, Lavansaaren ja Seiskarin asukkaat joutuivat lähtemään saarilta evakkoon lokakuussa 1939. Suuri osa heistä sijoittui Kotkaan ja sen ympäristöön. Evakkoon lähtövuonna Suursaaren henkikirjoilla oli 772 asukasta, Tytärsaaressa 436, Lavansaaressa 1089 ja Seiskarissa 688.

0 kommenttia

(kansiossa: Karttakuvat)

Avainsanoja: Suomenlahden saaret, Viipurin lääni, Suursaari, Tytärsaari, Lavansaari, Seiskari

urheilukisat

urheilukisat

Lisätty: 19 Heinäkuu 2020

Kuvaus: Lavansaaren ja Seiskarin välisen urheilukilpailun osallistujat vuodelta 1934 tai 1935. Kilpailijat on kuvattu ns. Kääriän lakialla. Istumassa vasemmalta: Onni Veini eli Veini Aaton Onni, Viljo Piensoho eli Antin Viljo, seiskarilainen Uuno Rytkölä eli Tanelin Uuno, Einar Mulli eli Mullin Matin Einar, Urho Suomalainen eli Puoti-Matin Urho ja Onni Klaus eli Nuuvin Onni. Keskirivissä polvillaan: seiskarilaispojat Väinö Ämmälä eli Ämmälän Matin Väinö ja Eino Niemelä eli Niemelän Jaakon Eino, sitten Juuso Ketola eli Jusima ja Jalo Suomalainen eli Aaton Matin Jalo. Takarivissä Seiskarista Janne Rytkölä eli Tuomaan Antoonin poika ja Niilo Eskola eli Antin Niilo, sitten Jukka Tolsa eli Tommostään Eljaksen Jukka, Lauri Talsi eli Nestorin Lauri, Hannes Mulli (myöh. Majokari) eli Mullin Matin Hannes, Väinö Hovi ja Leo Jukonen. Kuva Helmi Talsin jäämistöstä

0 kommenttia

(kansiossa: Lavansaaren väkeä)

Avainsanoja: Lavansaari, Seiskari, urheilu, kilpailu, miehet, lakia,

ellijaurho

ellijaurho

Lisätty: 23 Heinäkuu 2020

Kuvaus: Lavansaarelta Seiskariin. Urho Toivola noutaa vaimonsa Elli os. Piispan (Simon Tahvon Elli) miehelään Seiskariin v. 1934. Lähtijät jahdin kannella Lavansaaren Antinrannassa.

0 kommenttia

(kansiossa: Lavansaaren väkeä)

Avainsanoja: Lavansaari, Seiskari, vaimo, miehelään, jahti, Antinranta

suursaarilaiva

suursaarilaiva

Lisätty: 23 Heinäkuu 2020

Kuvaus: Ulkosaariin liikennöi Suursaari-laiva, jonka reitti kulki Koivistolta Seiskarin, Lavansaaren, Tytärsaaren ja Suursaaren kautta Kotkaan ja takaisin. Yhteys toimi kesäisin pari kertaa viikossa.

0 kommenttia

(kansiossa: Laivat, kalastus, kauppamerenkulku)

Avainsanoja: Lavansaari, Seiskari, Suursaari, Tytärsaari, Kotka, laiva, reitti

Suomenlahdenulkosaaret

Suomenlahdenulkosaaret

Lisätty: 3 Elokuu 2020

Kuvaus: Risto Hamarin, Martti Korhosen, Timo Miettisen ja Ilmar Talven kirja " Suomenlahden ulkosaaret - Lavansaari, Seiskari, Suursaari, Tytärsaari" kertoo näiden ulkosaarten historiasta, kansasta ja kulttuurista. Kirjan on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja se on painettu v. 1996. Kirjan takakannen teksti kertoo: Tätä menetettyä maailmaa ei ole paljon tutkittu. Suomenlahden ulkosaaret on ensimmäinen teos saarten historiasta, kansasta ja kulttuurista. Risto Hamari hahmottaa saarten luonnonhistorian, fyysisen ympäristön kehitystä ja kertoo saarten harvinaislaatuisesta, vaihtelevasta luonnosta, Timo Miettinen tutkii saarten esihistoriaa, ihmisen varhaisinta vaihetta arkeologisten löytöjen kautta ja Martti Korhonen luo katsauksen saarten historiallisen ajan vaiheisiin monien valtioiden välissä. Ilmar Talve kuvaa laajasti ja monipuolisesti saarten omintakeista kansankulttuuria, alkuperäisväestön tapoja, elinkeinoja ja sosiaalista elämää.

0 kommenttia

(kansiossa: Seuran myymät tuotteet kuvina)

Avainsanoja: Lavansaari, Seiskari, Suursaari, Tytärsaari, kirja, tuotteet