tommila

tommila

Lisätty: 20 Heinäkuu 2020

Kuvaus: Tommilan talo rakennettiin 1800-luvulla nimismiesten virkataloksi, jota käyttivät saaren kolme ensimmäistä nimismiestä. Suursaarelainen kauppias Kristian Tommila perusti erääseen sen pieneen huoneeseen saaren ensimmäisen kaupan, ja Tommilan maakauppa oli merkitty kaupparekisteriin jo v. 1866. Tämä sekatavarakauppa toimi talossa 1900-luvun alkuvuosiin saakka ja kauppias Kristian Tommilan v. 1890 tapahtuneen hukkumisen jälkeen hänen vaimonsa otti toiminimen haltuunsa. Tämän jälkeen talossa toimi mm. kalanjalostustehdas, kesävieraitten ruokala ja kutomo. Saaren viimeinen osuuskaupan hoitaja asui myös tässä talossa. Saaren luovuttamisen jälkeen rakennus on ollut venäläisten käytössä ja sitä on jonkun verran laajennettu. Venäläisaikana talossa on ilmeisesti toiminut ainakin sähkövoimala. Kuva Helmi Talsin jäämistöstä.

0 kommenttia

(kansiossa: Lavansaaren julkisia rakennuksia)

Avainsanoja: Lounatkylä, talo, kalanjalostus, ruokala, kutomo, nimismies, kauppa, virkatalo

virkamiehet

virkamiehet

Lisätty: 23 Heinäkuu 2020

Kuvaus: Lavansaaren virkamieskunta koostui pääasiassa poliiseista ja merivartijoista. Välillä yhteydet mantereelle olivat vain merivartioaseman lähettimien varassa. Lavansaaren pappi Lauri Hakamies yhteisessä kuvassa Lavansaaren viimeisten suojeluskuntalaisten kanssa v. 1938. Vasemmalta poliisi Tepponen, saarelainen V. Autio, merivartioaseman päällikkö Ajo, nimismies Iisakkala, pastori Hakamies, lääkäri Sihvonen, sotilasmestari Risu ja saarelainen Arvo Talsi.

0 kommenttia

(kansiossa: Lavansaaren väkeä)

Avainsanoja: Lavansaari, virkamies, merivartio, pappi, poliisi, lääkäri, saarelainen, mies, päällikkö

nimismiehen-kertomus

nimismiehen-kertomus

Lisätty: 3 Elokuu 2020

Kuvaus: Arvo Laaksosen kirjoittama, 17.9.1919 päivätty "Kertomus tapahtumista Lavansaaren ja Seiskarin ulkosaarilla Suomen Vapaussodan aikana vuonna 1918". Arvo Laaksonen toimi nimismiehenä Lavansaaren ja Seiskarin ulkosaarten piirissä. Teksti on Lavansaari-seuran arkistosta ja seura on sen painattanut kirjaseksi v. 2018.

0 kommenttia

(kansiossa: Seuran myymät tuotteet kuvina)

Avainsanoja: nimismies, vapaussota, kertomus, kirja, tuotteet